Accentuate the positive

Δώστε έμφαση στα θετικά

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐ 2017 από Dace Stīpniece

Ε. Γιατί είναι σημαντικό να σκεφτείτε την επίδραση των συναισθημάτων στο χώρο εργασίας;

Τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας με λέξεις αλλά και με τη γλώσσα του σώματος μας. Μερικές φορές δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε λέξεις για να κάνουμε κάποιον δυστυχισμένο. Επομένως, τα συναισθήματα μας επηρεάζουν παντού. Περνάμε την περισσότερη μέρα μας μέσα στο χώρο εργασίας. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχουμε το πως αλληλεπιδρούμε με τους συναδέλφους και τους πελάτες μας. Τα συναισθήματα στη δουλειά εξαρτώνται από εσωτερικούς παράγοντες όπως είναι η ηγεσία, τα μέλη της ομάδας, ο μισθός και οι ανταμοιβές, αλλά και οι εξωτερικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί. Αυτοί περιλαμβάνουν την προσωπική μας ζωή, μεταξύ των οποίων είναι οι σχέσεις μας με τους φίλους και την οικογένεια μας. Η προσωπικότητα του καθενός μας είναι διαφορετική, έτσι αντιδρούμε και εκφράζουμε πράγματα με διαφορετικό τρόπο είτε μέσω θετικών είτε μέσω αρνητικών συναισθημάτων.


Ε. Τι αντίκτυπο έχουν τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα στο χώρο εργασίας;

Τα θετικά συναισθήματα είναι εκείνα που αυξάνουν την παραγωγικότητα. Αν οι υπάλληλοι είναι ικανοποιημένοι, είτε εξαιτίας της δουλειάς τους είτε λόγω της προσωπικής τους ζωής, το αποτέλεσμα θα είναι η αποδοτικότητα, η δημιουργικότητα και η επιθυμία να κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα γίνεται. Κάθε άτομο βάζει τα δυνατά του για να τον εκτιμήσουν και θέλει να αισθάνεται καλά στη δουλειά που κάνει, και να έχει ένα ωραίο εργασιακό περιβάλλον. Επομένως, οι διευθυντές έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν στο να δώσουν κίνητρο στο προσωπικό τους, να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα τους και να τους ανταμείψουν. Όλα αυτά δημιουργούν θετικό πνεύμα. Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα προβλήματα μπορούν να αρχίσουν με το φόρτο εργασίας ή αν ο υπάλληλος αρχίζει να αισθάνεται ότι δεν έχει υποστήριξη ή ένα ξεκάθαρο όραμα για το τι έχει να κάνει, το οποίο δημιουργεί άγχος και απώλεια κινήτρου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιδράσεις μέσα στην ομάδα και να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Επίσης, μειώνει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα να συνεισφέρει.

Ε. Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον στη δουλειά και τις εκδηλώσεις;

Πρέπει να θυμόμαστε να παρέχουμε κοινωνική υποστήριξη σε κάθε υπάλληλο. Για παράδειγμα, αν κάποιος έρθει και σας κάνει μια ερώτηση που φαίνεται αστεία ή προφανής, μην τον κάνετε να αισθανθεί άσχημα. Χρησιμοποιήστε την ευκαιρία να απαντήσετε κατάλληλα και να χτίσετε εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Ο συνάδελφος σας θα είναι χαρούμενος που δεν είναι μόνος στη δουλειά κι έχει συναδέλφους που τον βοηθάνε. Έχετε δημιουργήσει ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον. Να παρέχετε ξεκάθαρους στόχους και πλάνα εργασιών. Αν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι απαιτείται από εμάς και τους στόχους μας, μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα το χρόνο εργασίας μας και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Αν είναι δυνατό, ζητήστε από κάθε υπάλληλο να κάνει μερικές σωματικές δραστηριότητες. Η άσκηση βοηθάει να αποβάλλουμε το άγχος και μπορεί να μετατρέψει τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά. Αν μπορείτε να κάνετε αυτές τις δραστηριότητες μαζί, ακόμη καλύτερα. Μπορεί να είναι μια μικρή ομαδική άσκηση. Να θυμάστε να λέτε "ευχαριστώ" μεταξύ σας. Θα κάνει τον άλλο να χαμογελάσει και θα τον κάνει να πιστεύει ότι εκτιμάται η δουλειά του. Όσο περισσότερο μπορείτε, κάντε το χιούμορ ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σας.

Ε. Οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερη επίγνωση για τη σημασία του να προσέχουν την ευεξία των υπαλλήλων τους και των εκπροσώπων τους;

Α. Δουλεύοντας σε μια διεθνή εταιρεία δημιουργίας ομαδικού πνεύματος, μπορώ να πω ότι στις μέρες μας οι περισσότερες εταιρείες σκέφτονται πως να δημιουργήσουν ένα καλύτερο, ομορφότερο και πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον. Οι διευθυντές των επιχειρήσεων και οι διευθυντές του ανθρώπινου δυναμικού ψάχνουν να βρουν τους καλύτερους τρόπους να δώσουν κίνητρο και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και την αποδοτικότητα στη δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι ψάχνουν πάντα διαφορετικές επιλογές και προσεγγίσεις για να αυξήσουν την ευεξία των υπαλλήλων τους.

Dace Stīpniece

Διασκεδαστής στην UPAS Latvia

Διασκεδαστής | Διαχειριστής εκδηλώσεων | Διοργανωτής εκδηλώσεων | Country Manager στην Catalyst Baltic | Εκπαιδευτής στη FreshBiz

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα