Ευεξία για πιο υγιείς, χαρούμενες, αρμονικές & παραγωγικές ομάδες

Δημοσιεύτηκε στις 3 Ιουν 2019 από Guy Baker

Η σωματική, η πνευματική, η οικονομική και συναισθηματική υγεία είναι σημαντική για να μπορέσει ο εργαζόμενος να συμμετάσχει, να αποδώσει και να μάθει. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συνεκτικότητα της ομάδας και συνολική παραγωγικότητα. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει δείξει την άμεση συσχέτιση μεταξύ της ευεξίας των εργαζομένων και της μειωμένης απουσίας.

Σήμερα, οι στρατηγικές εταιρικής ευεξίας δεν επικεντρώνονται απλά στην "υγεία & ασφάλεια". Περιλαμβάνουν επίσης προγράμματα που απευθύνονται στην κοινωνική σύνδεση και την συναισθηματική υγεία. Κι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις στρατηγικές ευεξίας των εργαζομένων για να συμπεριλάβουν τις ευέλικτες ώρες εργασίας, την εργασία από το σπίτι, ακόμη και την υποστήριξη στη φροντίδα του παιδιού.

Η ευεξία στο χώρο εργασίας ξεκινάει αναπτύσσοντας μια κουλτούρα υγείας με συνεχή και συχνή επικοινωνία, η οποία εκπαιδεύει τους εργαζόμενους στην εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια. Οι ηγέτες πρέπει να δεσμεύονται σε αυτόν τον σκοπό και να δρουν ως πρότυπα. Το φυσικό περιβάλλον και τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης σχεδιάστηκαν για να ενθαρρύνουν την ευεξία. Τα προγράμματα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος είναι αποδεδειγμένα ένα στοιχείο μιας αποτελεσματικής στρατηγικής ευεξίας της εταιρείας.

orchestrate

Μουσική για Ευεξία

Η συμμετοχή μέσω μουσικής, είτε ακούγοντας, μαθαίνοντας ή παίζοντας μαζί με άλλους οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ατομικής ευεξίας. Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων και δημιουργεί αισθήματα ενότητας σε μια ομάδα. Τονωτικά, όπως σύντομη ή απότομη μουσική και δραστηριότητες με ρυθμό, αλλάζουν εντελώς τους ρυθμούς δίνοντας ενέργεια και ζωντάνια.

Σε μουσικές ομαδικές δραστηριότητες (team building), οι συμμετέχοντες παίζουν μουσικά όργανα ή τραγουδούν όλοι μαζί. Τα μουσικά προγράμματα ποικίλουν από ορχηστρικά κομμάτια, παγκόσμια μουσική, μέχρι Haka, beatbox και πανκ μουσική. Βελτιώνοντας αποδεδειγμένα τη μάθηση, αυτές οι δραστηριότητες ανεβάζουν τη διάθεση και ενώνουν την ομάδα. Με λίγη μόνο βοήθεια, έξυπνες τεχνικές και μέσω συνεργασίας ως ομάδα, η μουσική μπορεί να παρουσιαστεί σε τέτοιο επίπεδο που ξεπερνάει τις προσδοκίες όλων όσων συμμετέχουν.

toy factory

Προσφέροντας για Ευεξία

Η προσφορά είναι το ίδιο δυναμική για το άτομο που δίνει όσο και για το άτομο που τη δέχεται. Είναι συνηθισμένο ρητό αλλά υποστηρίζεται κιόλας από επιστημονικά γεγονότα. Όταν βοηθάμε τους άλλους, ο εγκέφαλος μας απελευθερώνει ωκυτοκίνη, σεροτονίνη και ντοπαμίνη. Αυτές οι ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση δρουν ενάντια στην επίδραση της ορμόνης που προκαλεί άγχος, της κορτιζόλης, οδηγώντας σε θετικό αποτέλεσμα στην πνευματική υγεία και ευεξία του ατόμου που προσφέρει. Οι ομαδικές δραστηριότητες έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που προωθούν τη βοήθεια και τη συνεργασία με τους άλλους. Επομένως, έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα της βελτίωσης της διάθεσης και της μείωσης του άγχους.

Προσφέροντας ως ομάδα κι όχι ατομικά, οδηγεί σε μεγαλύτερα συναισθήματα ευτυχίας. Η κοινωνική σχέση και οι κοινές εμπειρίες βοηθάνε στην μετατροπή της γενναιόδωρης συμπεριφοράς σε θετικά συναισθήματα για αυτόν που προσφέρει. Επιπλέον, προσφέροντας ως ομάδα έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο αντίκτυπο σε σχέση με την ατομική προσφορά, κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα επίτευξης.

Οι CSR ομαδικές δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες όχι μόνο να αναπτύσσουν απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες, αλλά προσφέρουν επίσης σε έναν αξιόλογο σκοπό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την κατασκευή ποδηλάτων, τη δημιουργία παιχνιδιών ή την συγκέντρωση χρημάτων μέσω της συμμετοχής σε διασκεδαστικές ομαδικές δραστηριότητες. Συμπεριλαμβάνοντας τους εργαζόμενους στην επιλογή ενός τοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού ή επιλέγοντας έναν αξιόλογο σκοπό μέσω ενός οργανισμού προσφοράς, όπως το B1G1, ενθαρρύνει τη δέσμευση στο project και στη συνέχεια στη δραστηριότητα. Πολλά άτομα που συμμετείχαν σε τέτοια προγράμματα συνεχίζουν να συμμετέχουν προσφέροντας ή αναπτύσσουν τη συνήθεια να προσφέρουν έχοντας ως αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα θετικά οφέλη ευεξίας.

meditainment

Επίγνωση για Ευεξία

Η επίγνωση είναι μια πνευματική κατάσταση που επιτυγχάνεται επικεντρώνοντας την αντίληψη στην παρούσα στιγμή, ενώ αναγνωρίζεις και αποδέχεσαι ήρεμα τα συναισθήματα του άλλου, τις σκέψεις και τις σωματικές αισθήσεις. Η επίγνωση έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στη μείωση του άγχους, μειώνει την πίεση, τους χρόνιους πόνους και βελτιώνει τον ύπνο. Άτομα που κάνουν τακτικό διαλογισμό αναφέρουν ότι νιώθουν πιο ήρεμοι, λιγότερο αγχωμένοι κι είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις καταστάσεις που δημιουργούνται.

Οι περισσότεροι θεωρούν δύσκολο το να μένεις συγκεντρωμένος χωρίς να σε αποσπά κάτι. Όπως το body building, το μυαλό μπορεί να ενδυναμώσει για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια συγκέντρωσης μέσω τακτικών νοητικών ασκήσεων. Ο τακτικός διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη και τη μάθηση. Ο διαλογισμός βελτιώνει την προσοχή και την συγκέντρωση. Έχοντας την αυτοπεποίθηση να αναλάβεις περισσότερο απαιτητικές δραστηριότητες και να πετύχεις στόχους οδηγεί σε ευεξία και καλύτερο αυτοσεβασμό.

Οι καθοδηγούμενες δραστηριότητες διαλογισμού ως διάλειμμα σε ένα συνέδριο ή ένα εργαστήρι χαλαρώνουν και βοηθούν στην επανασυγκέντρωση του μυαλού αυξάνοντας την συγκέντρωση και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Κάνοντας μια εφαρμογή διαλογισμού διαθέσιμη στους εργαζόμενους και δίνοντάς τους την ελευθερία να τη χρησιμοποιήσουν μπορεί να ενθαρρύνει την τακτική εξάσκηση και τα πλεονεκτήματα αυτής.

giving for wellbeing

Αν η έρευνα είναι σωστή, οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στην ευεξία των εργαζομένων τους, αναπτύσσουν μια κουλτούρα ευεξίας στο χώρο εργασίας κι εφαρμόζουν ευέλικτες στρατηγικές, τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν υποδείξει ότι είναι θετικές, θα απολαύσουν τα οφέλη πιο υγειών, χαρούμενων, αρμονικών & περισσότερο αποδοτικών ομάδων.

Guy Baker

Ιδρυτικός Διευθυντής της Catalyst Global

Ο Guy οραματίστηκε τη δημιουργία & ανάπτυξη ιδεών ομαδικότητας και μετά προσπάθησε να πείσει τον κόσμο για τα πλεονεκτήματά τους.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα