15 team building activities to engage

Δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων για να δημιουργήσετε αποτελεσματικές ομάδες

Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιαν 2019 από Esther Daniel

Orchestrate! Πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν τη φράση "team building" με σκέψη ή δυσπιστία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα έχει την ικανότητα να εξελίξει την ομάδα σας και να την κάνει να συμμετέχει. Τα πλεονεκτήματα μπορούν να ποικίλουν από μια συγκεκριμένη δεξιότητα που θα θέλατε να αναπτύξετε μέχρι ένα απλό δέσιμο της ομάδας και ενότητα. Όλα εξαρτώνται από τη δραστηριότητα που θα επιλέξετε.

Εδώ στην Catalyst Team Building Greece, έχουμε επενδύσει πολλά χρόνια ερευνώντας τι είναι αυτό που κάνει μια δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος αποδοτική, σχεδιάζοντας περισσότερα από 130 δικά μας προγράμματα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη γνώση, έχουμε δημιουργήσει μια σύντομη λίστα 15 δραστηριοτήτων ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που θα βοηθήσουν το προσωπικό σας να συμμετάσχει και να αναπτύξει τις δεξιότητές του διασκεδάζοντας.

Μέσα στη σύντομη λίστα μας υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα και μικρότερες δραστηριότητες, τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε στο γραφείο σας. Επομένως, ανεξάρτητα με το τι ψάχνετε, θα πρέπει να μπορέσετε να βρείτε μια δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που σας ταιριάζει.

Scavenger Hunt Bingo

Αυτή είναι μια κλασική προσέγγιση στην άσκηση ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος και σας προσφέρει αρκετή ελευθερία για να δημιουργήσετε ένα σημείο εστίασης. Η γενική ιδέα είναι να δημιουργήσετε μια λίστα bingo με διαφορετικές δραστηριότητες, μετά να χωρίσετε τους συμμετέχοντες σε ομάδες και να τους ζητήσετε να συμπληρώσουν τη λίστα bingo. Για μια πιο γρήγορη επιλογή, μπορείτε να ζητήσετε από τις ομάδες να συμπληρώσουν μία γραμμή από τις δραστηριότητες αντί για όλη την καρτέλα.

Το Scavenger Hunt Bingo επικεντρώνεται αρχικά στη συμμετοχή της ομάδας και την ενότητα. Ωστόσο, η δυνατότητα του για μάθηση είναι τεράστια καθώς μπορείτε να κάνετε τις δραστηριότητες του bingo από ότι επιλέξετε εσείς. Αν θέλετε να αναπτύξετε τη δυνατότητα της ομάδας σας να ασχοληθεί με το κοινό, δημιουργήστε δραστηριότητες που επικεντρώνονται στη συνομιλία με ξένους. Εναλλακτικά, εάν θέλετε να εξασκηθείτε στη συνεργασία της ομάδας και στην επίλυση προβλήματων, δημιουργήστε μια δραστηριότητα για να λύσετε ένα παζλ όλοι μαζί. Ο ουρανός είναι το όριο με αυτή τη δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος.

Beat the Box

Beat the Box

Το Beat the Box είναι μια πρωτοποριακή δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που συνδυάζει τη στρατηγική σκέψη και τη διαχείριση του χρόνου με τη συνεργασία της ομάδας και την επίλυση προβλημάτων. Δεν εξετάζει μόνο την ενότητα μιας ομάδας αλλά και το εάν γνωρίζουν ο ένας τις ικανότητες του άλλου.

Δίνεται στους συμμετέχοντες ένα κουτί με τέσσερις υποθέσεις. Κάθε υπόθεση είναι γεμάτη παζλ και μυστήρια που πρέπει να λυθούν για να σπάσετε τον συνδυασμό για την επόμενη υπόθεση. Όλα αυτά γίνονται μέσα σε αυστηρά χρονικά περιθώρια. Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να είναι ανταγωνιστική ή συλλογική, ανάλογα με το πώς θέλετε να εξελιχθεί η ομάδα, και είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούνται ολιστικά οι συμμετέχοντες, βασιζόμενοι σε πολλές διαφορετικές δεξιότητες την ίδια στιγμή και στη διδασκαλία πολύτιμων μαθημάτων.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Beat the Box και μάθετε περισσότερα.

A Knot of Hands

Αυτή η δραστηριότητα είναι πολύ σύντομη και ιδανική αν θέλετε να ενώσετε την ομάδα σας και να τη βοηθήσετε να χαλαρώσει. Το στήσιμο είναι πολύ απλό – ζητήστε από τους συμμετέχοντες να σταθούν σε έναν μικρό κύκλο αντικρίζοντας ο ένας τον άλλο. Μετά ζητήστε από κάθε συμμετέχοντα να προσπαθήσει να πιάσει το χέρι κάποιου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του κύκλου. Μόλις γίνει αυτό, ζητήστε από τους συμμετέχοντες να κάνουν το ίδιο ακριβώς με το άλλο χέρι τους, αυτή τη φορά πιάνοντας το χέρι άλλου ατόμου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του κύκλου. Τώρα προκαλέστε τους να ξετυλιχθούν χωρίς να αφήσουν τα χέρια.

Είναι μια εκπληκτικά δύσκολη δοκιμασία που απαιτεί ομαδική οργάνωση, εξαιρετική ικανότητα επικοινωνίας και καλή ηγεσία ενώ την ίδια στιγμή αναγκάζονται όλοι οι συμμετέχοντες να πάρουν μέρος. Ιδανική για τη δημιουργία ενότητας στην ομάδα, την ενθάρρυνσης της ηγεσίας και για να δώσετε στους υπαλλήλους σας κάτι να συζητάνε τις επόμενες μέρες.

Bridging the Divide - Teams Collaborate

Bridging the Divide

Μια πιο ευρεία εκδοχή στην κλασική άσκηση ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος, το Bridging the Divide πηγαίνει το χτίσιμο της γέφυρας σε άλλο επίπεδο. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και πρέπει να χτίσουν ένα τμήμα γέφυρας που βασίζεται σε συγκεκριμένες προδιαγραφές του πελάτη με περιορισμένους πόρους και αυστηρά χρονικά περιθώρια. Κάθε ομάδα έχει το ρόλο του πελάτη αλλά και του προμηθευτή, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο βάθους στη δραστηριότητα καθώς όλοι οι παρευρισκόμενοι βιώνουν και τις δύο πλευρές της συναλλαγής.

Μόλις τελειώσει ο χρόνος, οι ομάδες ενώνονται για να συνδυάσουν τα τμήματά τους σε μια ολοκληρωμένη γέφυρα, η οποία μετά ελέγχεται με τη χρήση ενός τηλεχειριζόμενου αυτοκινήτου. Η επιτυχία μοιράζεται από κοινού, ενώ η διαδικασία κατασκευής απαιτεί αποδοτική επικοινωνία, ομαδική δουλειά και οργανωμένο σχεδιασμό.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Bridging the Divide και μάθετε περισσότερα.

Global Innovation Game - Teams learn effective communication and innvoation

Global Innovation Game

Βασισμένο στο εμβληματικό τηλεοπτικό πρόγραμμα “Shark Tank”, με αναφορά στο αντίστοιχο Αμερικάνικο, Dragon’s Den, το Global Innovation Game είναι μια δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που προκαλεί τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν πρωτοποριακά καινούρια προϊόντα και ιδέες και να υποβάλλουν προσφορά για την εξαγορά τους.

Η δυνατότητα αυτής της δραστηριότητας εξαρτάται από το χρόνο και τους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας. Μπορεί να ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν επενδυτικά αγαθά για να συνοδεύσουν την προσφορά τους δίνοντας έμφαση στη χρήση της δημιουργικότητας και των ομαδικών πόρων. Εναλλακτικά, μπορεί να ζητηθεί από τις ομάδες να δημιουργήσουν ένα προϊόν που θα μπορούσε να αναπτύξει την επιχείριση ως σύνολο δίνοντας σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τη δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος ως μια διασκεδαστική ενότητα για brainstorming. Ότι κι αν κάνετε, αυτή η δραστηριότητα απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες παρουσίασης και επικοινωνίας συνδυασμένες με μοναδικό σχεδιασμό, οργάνωση και καινοτόμα σκέψη.

Είναι απλό, ευέλικτο, αποτελεσματικό και διασκεδαστικό – όλα όσα χρειάζεστε. Δείτε το Global Innovation Game.

Chain Reaction Table Top - teams learn to collaborate and discuss ideas and innovate

Chain Reaction Table Top

Το Chain Reaction Table Top συνδυάζει την όμορφη ικανοποίηση να δημιουργείτε σύνθετα συστήματα με μια μεθοδική προσέγγιση στον σχεδιασμό, στις τεχνικές ελέγχου και ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις κάρτες ιδεών που τους δίνονται για να δημιουργήσουν ένα περίπλοκο μηχάνημα αλυσιδωτής αντίδρασης που τελικά κατορθώνει έναν απλό στόχο.

Για να πετύχουν, οι ομάδες πρέπει να είναι υπομονετικές και μεθοδικές στον έλεγχο των διαφορετικών συστημάτων, χρησιμοποιώντας τις ικανότητες των άλλων για να κατασκευάσουν αποτελεσματικά το μηχάνημα στηριζόμενες στις ιδέες που τους δίνουν οι κάρτες ιδεών. Αυτή η δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια, διαχείριση του project και ακρίβεια, ενώ παράλληλα ενώνει την ομάδα κάτω από έναν κοινό στόχο.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Chain Reaction Table Top και μάθετε περισσότερα.

Negative to Positive

Αυτή η δραστηριότητα απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό και έχει μια πιο αντανακλαστική προσέγγιση στην εξέλιξη. Το Negative to Positive έχει να κάνει με το να παρατηρείς τα καλά πράγματα και τα μαθήματα που προκύπτουν σε καταστάσεις τις οποίες διαφορετικά θα βλέπαμε αρνητικά. Για να γίνει η δραστηριότητα, οι συμμετέχοντες πρέπει να γίνουν ζευγάρι με ένα άλλο μέλος της ομάδας με το οποίο έχουν κοινές εμπειρίες στη δουλειά, για παράδειγμα έχουν δουλέψει μαζί σε προηγούμενο project ή δραστηριότητα. Μετά, ένας συμμετέχοντας θα πρέπει να αναφέρει μια αρνητική πλευρά της κοινής τους εμπειρίας και ο συνάδελφός του θα πρέπει να τονίσει τα θετικά. Μετά από αυτό, το ζευγάρι αλλάζει ρόλους.

Αυτή η δραστηριότητα είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί με μια μεγάλη ομάδα που έχει πολλές διαφορετικές κοινές εμπειρίες, καθώς βοηθάει τα μέλη της ομάδας να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη θετική σκέψη απέναντι σε δυσκολίες. Για επιπλέον εξέλιξη, ζητήστε τα ζευγάρια να αλλάζουν μετά από κάθε κοινή εμπειρία.

Escape the Maze Team Building - Teams learn problem solving together in a fun way

Escape the Maze

Το Escape the Maze συνδυάζει εντοπισμό μέσω GPS μαζί με παζλ και επίλυση προβλημάτων για να δημιουργήσετε μια διαδραστική και καθηλωτική δοκιμασία όπου οι συμμετέχοντες πλοηγούνται μέσα σε έναν εικονικό λαβύρινθο επιλύνοντας προβλήματα στο δρόμο.

Αυτή η δραστηριότητα είναι εξαιρετική αν θέλετε να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας. Απαιτεί εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίας, ηγεσίας και συνεργασίας, αναπτύσσοντας αυτές τις ικανότητες μέσω υγιούς ανταγωνισμού. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες πρέπει να χρησιμοποιήσουν πολλές δεξιότητες για να επιλύσουν προβλήματα, να εντοπίζουν βασικά γεγονότα και στοιχεία, και να συνδυάζουν τις γνώσεις που έχουν μάθει για να πετύχουν έναν μεγαλύτερο στόχο - όλες τις δεξιότητες που είναι πολύτιμες στο χώρο εργασίας.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Escape the Maze και μάθετε περισσότερα.

Curious Combinations

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της δραστηριότητας ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος είναι η ενότητα. Το Curious Combinations περιλαμβάνει την καταγραφή κάθε αντικειμένου ενός ζευγαριού σε διαφορετικό χαρτί – για παράδειγμα, ‘αλάτι’ και ‘πιπέρι’. Κάθε συμμετέχοντας έχει ένα φύλλο χαρτί κολλημένο στην πλάτη του και πρέπει όλοι να ανακαλύψουν τι είναι κάνοντας ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν μόνο με "ναι" ή "όχι". Μόλις επιβεβαιώσουν τι είναι, πρέπει να ψάξουν για το ζευγάρι τους.

Η αληθινή αξία έρχεται αφού οι συμμετέχοντες εντοπίσουν το ζευγάρι τους, όταν πρέπει να συζητήσουν πώς συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και τι ομοιότητες έχουν. Αυτή η δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος δίνει έμφαση στο πώς άνθρωποι με εντελώς διαφορετική προσωπικότητα μοιάζουν μεταξύ τους με κάποιο τρόπο. Είναι επίσης πολύ εύκολο και γρήγορο να στηθεί, κάνοντας το μία από τις πιο ευέλικτες επιλογές στη λίστα.

orchestrate!  Individuals learn together the seemingly impossible is possible

Orchestrate!

Το Orchestrate! έχει να κάνει με την εσωτερική τάση της ανθρωπότητας να περιορίσουμε τον εαυτό μας με βάση αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε. Στο Orchestrate!, οι συμμετέχοντες πρέπει να συνεργαστούν για να μάθουν ένα μουσικό όργανο μέσα σε μια περίοδο 90-120 λεπτών. Μετά από αυτή την περίοδο, όλη η ομάδα θα πρέπει να ενωθεί για να παίξει μια συμφωνία σαν μια ορχήστρα.

Για να βοηθήσετε την ομάδα σας να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, έχει προσληφθεί μια ομάδα ειδικών στη μουσική για να σας διδάξει τα βασικά και να βοηθήσει το προσωπικό σας να κάνει εξάσκηση. Η δύναμη αυτής της δραστηριότητας ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος είναι το γεγονός ότι η δραστηριότητα αυτή στην αρχή φαίνεται να είναι κάτι το αδύνατο λόγω του χρονικού περιορισμού, κάνοντας το αποτέλεσμα ακόμη πιο εντυπωσιακό όταν η ομάδα σας πετυχαίνει. Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να ενισχύσετε το ηθικό της ομάδας μέσω συνεργασίας και επιβεβαιώνοντας ότι όλοι συμμετέχουν.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Orchestrate! και μάθετε περισσότερα.

Wordsmiths

Το Wordsmiths είναι απλό και αποτελεσματικό. Αναθέστε στην ομάδα σας τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης λέξης χρησιμοποιώντας μόνο τα σώματά τους. Αυτή η δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος είναι εύκολη να γίνει και εξαρτάται από το μέγεθος της ομάδας, καθώς για μεγαλύτερες ομάδες μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια ολόκληρη πρόταση αντί για μια λέξη. Η μόνη προϋπόθεση για να πετύχει είναι να υπάρχει άφθονος χώρος και μια φωτογραφική μηχανή για να τραβήξετε φωτογραφία στο τέλος!

Αυτή η δραστηριότητα απαιτεί ομαδική δουλειά, ηγετικές ικανότητες και σχεδιασμό για να πετύχει. Για αυτό το λόγο αποτελεί μια εξαιρετική δραστηριότητα στην αρχή της συνάντησης ή του brainstorming.

Flat out F1 - Teams learn the joy of competing together as a team

Flat Out Formula One

Το Flat Out Formula One απαιτεί εξαιρετική οργάνωση και σχεδιασμό για να πετύχει καθώς ζητείται από κάθε ομάδα να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο Formula 1 από χαρτόκουτα. Αυτό σημαίνει λεπτομερής μέτρηση και συγκεντρωμένη ομαδική ηγεσία. Για να εξελίσσετε περισσότερο το προσωπικό, μετά από κάθε αυτοκίνητο Formula 1 που κατασκευάζεται, πρέπει να διακοσμηθεί και να μαρκαριστεί με την ταυτότητα της ομάδας. Τέλος, τα αυτοκίνητα αγωνίζονται μεταξύ τους και οι νικητές βραβεύονται.

Σε κάθε βήμα, αυτή η δραστηριότητα απαιτεί αποτελεσματική επικοινωνία και λεπτομερή σχεδιασμό καθώς ένα λάθος κόψιμο μπορεί να προκαλέσει πραγματικά προβλήματα στη δομή του αυτοκινήτου. Αν ψάχνετε για μια απαιτητική δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που περιλαμβάνει τα πάντα, τότε αυτή είναι η κατάλληλη για εσάς.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το Flat Out Formula One και μάθετε περισσότερα.

Personal Logo

Ακόμη μια σύντομη και πραγματικά οικονομική δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος είναι η δοκιμασία του Personal Logo. Ζητείται από τους συμμετέχοντες να αδειάσουν τις τσέπες τους από τα κέρματα και τα μικροαντικείμενα. Μετά χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα αντικείμενα πρέπει να δημιουργήσουν ένα προσωπικό λογότυπο. Η αξία αυτής της δραστηριότητας δεν είναι η δημιουργικότητα αλλά η αυτεπίγνωση και η ανακάλυψη.

Αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν δημιουργήσει το προσωπικό τους λογότυπο, πρέπει να το παρουσιάσουν στους άλλους εξηγώντας κάθε κομμάτι του, γιατί το επέλεξαν και πώς τους αντιπροσωπεύει. Δώστε βραβεία για τα καλύτερα και πιο δημιουργικά λογότυπα που αντιπροσωπεύουν τους ιδιοκτήτες τους με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μέσω αυτής της δραστηριότητας, η ομάδα μπορεί να γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλο χωρίς να υπάρχει ανάγκη να αφιερώσετε πολύ χρόνο ή χρήμα.

VR team building - The Infinite Loop - Process improvement together

The Infinite Loop

Χρησιμοποιώντας υψηλής τεχνολογίας VR ακουστικά και περίπλοκα παζλ, το The Infinite Loop είναι μια δοκιμασία επικοινωνίας, διαχείρισης χρόνου και επίλυσης προβλημάτων που απαιτεί από τις ομάδες να βρουν τον τρόπο μέσα από μια σειρά παζλ να απελευθερώσουν έναν φυλακισμένο. Επιτρέποντας μόνο σε ένα μέλος κάθε φορά να χρησιμοποιήσει τα VR ακουστικά, το κλειδί της επιτυχίας σε αυτή τη δραστηριότητα είναι το συνοπτικό και ακριβές μοίρασμα πληροφοριών, καθώς και η σωστή λήψη αποφάσεων για το τι να κάνετε μετά.

Με μια απότομη καμπύλη μάθησης και εστίαση στην ανακάλυψη μέσω λάθους, το The Infinite Loop δεν είναι ένα εύκολο πρόγραμμα, αλλά ένα πρόγραμμα που προσφέρει ικανοποίηση και απαιτεί το καλύτερο από τους συμμετέχοντες. Το να δημιουργείς πολύπλοκα θέματα που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στο σχολαστικό κόσμο των επιχειρήσεων κάνει τη δραστηριότητα ένα πολύτιμο και απόλυτα καθηλωτικό πρόγραμμα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για το The Infinite Loop και μάθετε περισσότερα.

The Classic Egg Drop

Τέλος, έχουμε τη δοκιμασία Egg Drop. Χρησιμοποιώντας απλά αντικείμενα γραφείου και γραφική ύλη, οι συμμετέχοντες πρέπει να δημιουργήσουν ένα κλουβί για το ωμό αυγό τους που θα το προστατέψει όταν πέσει από ύψος ενός μέτρου.

Αυτή είναι μια διαβόητη δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που απαιτεί σχεδιασμό, οργάνωση και την αποτελεσματική χρήση περιορισμένων πόρων για να πετύχετε ένα μεγαλύτερο στόχο. Είναι απλό, οικονομικό και αποδεδειγμένα αναπτύσσει τις δεξιότητες του προσωπικού. Μερικές φορές τα κλασικά δεν είναι τόσο άσχημα.

Ας ελπίζουμε ότι αυτή η δημοσίευση θα σας δώσει μερικές καινούριες ιδέες για την επόμενη δραστηριότητα ή πρόγραμμα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος. Εδώ στην Catalyst Team Building UK, έχουμε ξοδέψει δεκαετίες βελτιώνοντας τις δοκιμασίες μας για να δημιουργήσουμε καινούρια και καθηλωτικά προγράμματα που εξελίσσουν το προσωπικό μέσω διασκέδασης.

Ανακαλύψτε περισσότερες από τις δραστηριότητες μας ή επικοινωνήστε μαζί μας εάν έχετε ερωτήσεις.

Esther Daniel

Head of Partner Engagement Strategy στη Catalyst Global

Εξασφαλίζει την οργανωτική αποδοτικότητα μέσω στρατηγικών δέσμευσης των συνεργατών του δικτύου.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα