rewarding executive retreats

Δημιουργώντας μοναδικές αποδράσεις για τα στελέχη

Δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουν 2017 από Stuart Harris

Πολύ συχνά οι σχεδιαστές και οι συμμετέχοντες εξωτερικών εταιρικών αποδράσεων βλέπουν αυτές τις δραστηριότητες ως μία ακόμη ομαδική συνάντηση αλλά με το επιπλέον μπόνους ενός αξιόλογου γεύματος ή ενός αγώνα γκολφ. Ωστόσο, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να δημιουργήσετε εταιρική κουλτούρα απομακρύνοντας την ομάδα από το στρες της καθημερινότητας για να σκεφτείτε τον ευρύτερο οργανισμό – μακριά από το περιβάλλον του γραφείου. Παρόλα αυτά, πολλές από αυτές τις εταιρικές αποδράσεις δεν έχουν το ίδιο αντίκτυπο και αποτελέσματα που να διαρκούν. Γιατί; Επειδή απαιτούν αρκετή σκέψη και οργάνωση για να πετύχουν – χρόνος που πολλοί οργανισμοί δε διαθέτουν. Η δομή μιας εταιρικής απόδρασης είναι το ίδιο σημαντική με τη λογιστική καθώς πρέπει να βρείτε τον τόπο διεξαγωγής, να κάνετε πρόγραμμα και να σχεδιάσετε το ταξίδι για να εξασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοι θα εκμεταλλευτούν την ημέρα και θα συνεργαστούν μεταξύ τους.

Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή των υπαλλήλων;

Το πρόγραμμα και η ατζέντα είναι ο τρόπος σας να προσελκύσετε την προσοχή των υπαλλήλων σας και να τους κάνετε να συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια της απόδρασης. Είναι σημαντικό να έχετε ένα προκαθορισμένο σχέδιο και στόχους καθώς αυτά καθοδηγούν τα αποτελέσματα. Σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε, τις συμπεριφορές που θέλετε να αναπτύξετε ή τη δυναμική που θέλετε να αλλάξετε, και βεβαιωθείτε ότι όλα αυτά είναι προκαθορισμένα από πριν. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ενώ πολλοί επιλέγουν να έχουν μια ελεύθερη και άνετη ημέρα με διάφορα θέματα συζήτησης, αυτό συχνά δεν οδηγεί σε παραγωγικές συζητήσεις. Μια πλήρως αναπτυγμένη ατζέντα είναι πολύ πιο αποτελεσματική ειδικά αν συνδυάζεται με στόχους που έχουν ξεκάθαρα αποτελέσματα από την κάθε δραστηριότητα.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατανοούν εύκολα πως οι συζητήσεις τους θα τους βοηθήσουν να οδηγήσουν τον οργανισμό στην επίτευξη των τελικών του στόχων. Όταν προσπαθείς να αυξήσεις τη συμμετοχή των υπαλλήλων σε μια εταιρική απόδραση, η υποστήριξη και η συμμετοχή από τα ανώτερα στελέχη μπορεί να βοηθήσει ή όχι. Καθώς τα ανώτερα μέλη της ομάδας επηρεάζουν άμεσα την εταιρεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν το κίνητρο και σε άλλους να συμμετέχουν αλλά και να δώσουν στην απόδραση ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Αν οι υπάλληλοι συμμετέχουν ενεργά, είναι πιο πιθανό αυτά που θα μάθουν να τα κρατήσουν και όταν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Πώς να κάνετε τους υπαλλήλους να συμμετέχουν σε εξωτερικές δραστηριότητες;

Το να προσλάβετε εκπαιδευτές ή ομιλητές που θα εμπνεύσουν τους υπαλλήλους σας είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσετε συζητήσεις και να κάνετε μια απόδραση για την εταιρεία πέρα από τις καθημερινές συναντήσεις. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλοι για την ομάδα σας και δεν είναι απλά «γνωστοί» ομιλητές. Συζητώντας τον ευρύτερο στόχο σας ή τον σκοπό της απόδρασης σας με τους ομιλητές σας τους επιτρέπει να προσαρμόσουν την παρουσίαση αναλόγως έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες σας. Το να έχετε πιο συναρπαστικές (ή αντισυμβατικές) προσθήκες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία σε μια ομάδα σε εξωτερικό χώρο.

Οι διασκεδαστικές δραστηριότητες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος δε θα πρέπει να παραμεληθούν, ειδικά όταν οι συμμετέχοντες θα κάθονται κατά κύριο λόγο σε συναντήσεις που παίρνουν πολλή ώρα. Τονωτικά, διαδραστικά διαλείμματα ή άλλες καινούριες προσθήκες στο πρόγραμμα μπορούν να εκτονώσουν την ημέρα και να δημιουργήσουν κίνητρα – αυτά μπορεί να είναι μουσικά διαλείμματα, διαγωνισμοί ή τουρνουά. Σε μεγαλύτερους οργανισμούς, αυτά είναι χρήσιμα καθώς ενθαρρύνουν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας που δεν επικοινωνούν συνήθως.

Φέρνοντας έναν εξωτερικό διοργανωτή για να σχεδιάσει και να διευθύνει την ημέρα, όπως είναι η Team Building Asia, μπορεί να είναι κάτι αξιόλογο για μια ομαδική απόδραση. Είναι ελεύθεροι να αξιολογήσουν και να εξερευνήσουν τη διαδικασία χωρίς προκαθορισμένες ιδέες για τη δυναμική της ομάδας. Θα είναι μέρος της διαδικασίας σχεδιασμού ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν την επιχείρηση και τους στόχους της και να εξασφαλίσουν ότι η μέρα θα έχει το ανάλογο αντίκτυπο. Για να εξασφαλίσετε τη σκληρή δουλειά εκτός γραφείου είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα ξεκάθαρο σχέδιο των βημάτων που θα ακολουθήσετε και να δώσετε ευκαιρίες για ανατροφοδότηση μετά το τέλος της ημέρας. Συγκεντρώστε τις σημειώσεις και τις δράσεις σας σε ένα αρχείο που θα το μοιράσετε σε όλους τους συμμετέχοντες. Βεβαιωθείτε επίσης ότι θα αξιολογήσετε την εταιρική απόδραση κοιτώντας τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μαζί με τις βελτιώσεις για την επόμενη φορά.

Βασικά μηνύματα

Το να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια στο σχεδιασμό μιας ενδιαφέρουσας απόδρασης και να συμπεριλάβετε όλους τους υπαλλήλους μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα της ημέρας. Μια επιτυχημένη ομαδική απόδραση μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στον οργανισμό καθώς μπορεί να δημιουργήσει καινούριους τρόπους επικοινωνίας και να αλλάξει θετικά τη δυναμική της ομάδας.

Stuart Harris

Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Team Building Asia

Η μεγάλη γκάμα επαφών και σχέσεων του Stuart στις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ψυχαγωγίας έχει βοηθήσει την Team Building Asia να ενσωματώσει καινοτόμες δραστηριότητες στα πιο παραδοσιακά στοιχεία των ομαδικών ασκήσεων, κάνοντας την εταιρεία πρωτοπόρα στην περιοχή.​

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα