peak performance planning

Ευέλικτος Σχεδιασμός για το Peak Performance

Δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβ 2017 από Guy Baker

Για να πετύχετε τους στόχους σας, η ομάδα χρειάζεται μια στρατηγική για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και ένα σχέδιο με το οποίο θα εφαρμόσει την στρατηγική αυτή ανεξάρτητα από το πόσο επίσημη είναι. Ωστόσο, ακόμη και τα καλύτερα σχέδια μπορούν να καθυστερούν την επιτυχία μιας ομάδας αν δεν υπάρχει περιθώριο για ευελιξία όταν έρχονται αντιμέτωπες με ένα διαφορετικό περιβάλλον, απρόσμενες καταστάσεις και τις διαφορετικές ανάγκες των μελών της ομάδας.

Το Peak Performance, το πιο καινούριο και πρωτοποριακό εμπειρικό εργαλείο μάθησης της Catalyst Global, χρησιμοποιεί την προσομοίωση μιας αποστολής στο Έβερεστ για να διδάξει στις ομάδες πως να φτιάξουν σχέδια που μπορούν να προσαρμοστούν για να λειτουργούν αποδοτικά σε καταστάσεις που αλλάζουν συνέχεια.

Σχεδιάζοντας για το Απρόσμενο

Ενώ το εργασιακό περιβάλλον και τα ορειβατικά μονοπάτια μπορεί να φαίνονται ότι διαφέρουν πολύ, πολλοί από τους τρόπους που οι ομάδες πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουν τον στόχο τους και στα δύο περιβάλλοντα είναι ίδιοι.

Στην ορειβασία, πολλά μέρη του σχεδίου είναι προκαθορισμένα, ενώ συγκεκριμένα μέρη πρέπει να είναι ευέλικτα. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν γρήγορα. Οι πελάτες που φαίνονται να έχουν περισσότερη εμπειρία και καλύτερη φυσική κατάσταση μπορεί να αποτύχουν στο υψόμετρο. Κάνοντας πρόβα μερικά σενάρια "Τι θα γίνει αν" πριν ανέβουν στο βουνό, οι ορειβατικές ομάδες μπορούν να προετοιμαστούν για το απροσδόκητο.

“Πήγαμε στο βουνό με ένα καλό, οργανωμένο σχέδιο,” ανέφερε στη Leadership ο David Finlay Breashears, ένας Αμερικανός ορειβάτης: Μαθήματα Ηγεσίας από Επιζώντες, 2006.

“Ένα καλό σχέδιο σε κάνει επιδέξιο, να μην κολλάς. Το δικό μας μας έδωσε επιλογές … ελευθερία κινήσεων.”

Το ίδιο ισχύει και στις επιχειρήσεις. Το να είσαι ευέλικτος για να ελέγχεις το έργο σε όλη τη διάρκεια και να διορθώνεις τους κανόνες και τις απαιτήσεις είναι απαραίτητο στοιχείο. Αν οι ομάδες μείνουν απόλυτα σταθερές σε ένα σχέδιο, κάνουν τον εαυτό τους ευάλωτο στο να μη μπορούν να ανταποκρίνονται αποδοτικά στις αλλαγές στον εργασιακό τους χώρο. Η πρόληψη μιας ποικιλίας διαφορετικών σεναρίων επιτρέπει στις ομάδες να προσαρμόζονται στις καταστάσεις που αλλάζουν συνέχεια με προκαθορισμένο τρόπο βλέποντας τι τους εμποδίζει ή τι χρειάζεται να κανονιστεί για να διευκολύνει τη διαδικασία επίλυσης προβλήματων και να κάνει την πρόοδο περισσότερο ορατή.

Μια Ισορροπημένη Προσέγγιση στον Σχεδιασμό

Στην επιχείρηση, όπως και στην ορειβασία, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσετε τα βήματα που απαιτούνται για να προοδεύσετε. Περιγράφοντας συνοπτικά τις προκαθορισμένες δραστηριότητες και τα βήματα που θα ακολουθήσετε είναι σημαντικά για την επιτυχία σε οποιοδήποτε project, αλλά αν παραμείνετε στις λεπτομέρειες μπορείτε επίσης να δυσκολέψετε τις δραστηριότητες που απαιτούνται απέναντι σε απρόβλεπτα θέματα, να έχετε επιπτώσεις στο ηθικό της ομάδας και τελικά να θέσετε σε κίνδυνο την πορεία προς τον κοινό σας στόχο.

Κατά την προετοιμασία σας να ανεβείτε το Έβερεστ, ο σχεδιασμός και η εκπαίδευση παίρνει μήνες, μερικές φορές και χρόνια: πρέπει να επιλεχθούν οι σωστοί άνθρωποι με τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, οι ορειβάτες πρέπει να προετοιμαστούν σωματικά, πρέπει να ολοκληρωθεί ο οικονομικός σχεδιασμός, να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός και πρέπει να δημιουργηθούν πραγματικά σχέδια αποστολής και διαδρομών βασισμένα σε εκτενή έρευνα. Έπειτα, απέναντι στις συνεχώς εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες, τους τραυματισμούς, τον χαμένο ή χαλασμένο εξοπλισμό, μεταξύ άλλων δοκιμασιών, μπορούν να μπερδέψουν τη διαδρομή που ακολουθείται. Η ομάδα πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις δοκιμασίες, να επικοινωνήσουν αποδοτικά, να παραμείνουν ήρεμοι και θετικοί, και να μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματα τους για να αλλάξουν το αρχικό σχέδιο ώστε να ανταπεξέρχονται στους διαφορετικούς παράγοντες.

“Έπρεπε να σκαρφαλώσουμε στο πρόγραμμα του βουνού, όχι το δικό μας,” είπε ο Breashears

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, οι εναλλασσόμενες καταστάσεις σπάνια θέτουν τη ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο, αλλά δεν είναι λιγότερο απειλητικές για την επιτυχία του συνολικού στόχου της ομάδας.

Με έναν περίεργο και δεσμευτικό τρόπο, το Peak Performance βάζει τους συμμετέχοντες σε μια κατάσταση που απαιτεί επιδέξιο σχεδιασμό και επικοινωνία από τις ομάδες ενώ το να απαιτείται ευελιξία στο σχέδιο μέσω κατανόησης και σκέψης των χιλιάδων αλλαγών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιθανά προβλήματα στο σχέδιο αφήνει τους συμμετέχοντες να γνωρίζουν την σημασία του ευέλικτου σχεδιασμού με σκοπό την επιτυχία.

Guy Baker

Ιδρυτικός Διευθυντής της Catalyst Global

Ο Guy οραματίστηκε τη δημιουργία & ανάπτυξη ιδεών ομαδικότητας και μετά προσπάθησε να πείσει τον κόσμο για τα πλεονεκτήματά τους.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα