playing games teaches team work

Πώς τα Παιχνίδια Μπορούν να Βελτιώσουν την Ομαδική Δουλειά

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐ 2019 από Darius Lomsargis

Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, δημιουργικότητα, συνεργασία μεταξύ των τμημάτων, πρακτικές ηγετικές ικανότητες και όλες οι άλλες λέξεις, τις οποίες έχουμε βαρεθεί να ακούμε, επειδή έτσι λειτουργούν οι εκπληκτικές και πραγματικά "τέλειες" εταιρείες — είμαστε σίγουροι ότι ακόμη πιστεύετε πώς όλα αυτά είναι πέρα από τις δυνατότητές σας.

Μπορείτε να κατηγορείτε τους περιορισμένους πόρους που έχετε, τα άτομα που έχετε γύρω σας και τα οποία δεν έχουν κίνητρο ή δεν ταιριάζετε, τους ακατόρθωτους στόχους ή τους ανίκητους ανταγωνιστές σας. Αλλά είναι πιο πιθανό να μην ξέρετε απλά πώς να τα πετύχετε όλα αυτά, πώς να αλλάξετε όχι μόνο τη δική σας προσέγγιση αλλά και ολόκληρης της ομάδας. Είναι πιο εύκολο να παραπονιέστε και να παραμένετε στη ζώνη ασφαλείας Ή να εργάζεστε σκληρά αλλά χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εκτός εάν… υπάρχει ένας εύκολος, ευχάριστος και διασκεδαστικός τρόπος να ξεφύγετε από αυτό.

Θα σας το εξηγήσουμε γρήγορα απλά απαντώντας στην ερώτηση "Τι έχει περισσότερη πλάκα από το να δουλεύεις;". Το να παίζεις παιχνίδια, φυσικά.

playing games teaches team work

Επιστημονική απόδειξη

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο εκπληκτικός που δε μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία. Ακόμη κι αν μια συγκεκριμένη κατάσταση βρίσκεται μόνο στο μυαλό ενός ατόμου, ο εγκέφαλος θα κάνει το σώμα να αντιδράσει σαν να συνέβαινε στα αλήθεια.

Ένα γρήγορο παράδειγμα: θυμηθείτε τον εαυτό σας στο σχολείο, να κάθεστε στο θρανίο σας και να ακούτε την δασκάλα των Μαθηματικών να σας εξηγεί τις εξισώσεις. Γράφει στον πίνακα με ένα κομμάτι κιμωλία όταν ξαφνικά γρατζουνάει τον πίνακα με τα νύχια της. Ακούσατε αυτόν τον ενοχλητικό ήχο στο κεφάλι σας; Σας κάνει να ανατριχιάζετε;

Οι νευρώνες στον εγκέφαλό σας πυροδοτήθηκαν από μία μόνο ανάμνηση, μια συγκεκριμένη νοητική εικόνα, και το σώμα σας έκανε την σύνδεση. Ήταν εύκολο να ξεγελάσετε το μυαλό σας, σωστά;

Για αυτό το λόγο τα παιχνίδια είναι τόσο σημαντικά στο πλαίσιο μιας επιχείρησης. Τα παιχνίδια προσομοίωσης μπορούν να φαίνονται σαν μια απλή κι αξέχαστη δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό τι είδους παιχνίδια παίζονται και με ποιο τρόπο. Αν παιχθούν σωστά, τα παιχνίδια δεν είναι μόνο ένα σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά, αλλά κι ένα εργαλείο να δημιουργήσετε μια καλύτερη πραγματικότητα. Επειδή οι ανακαλύψεις που γίνονται και οι δεξιότητες που αποκτώνται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα "αποθηκευθούν" στο μυαλό σας για να τις χρησιμοποιήσετε σε άλλες καταστάσεις.

Για τι είδους παιχνίδια μιλάμε;

Προφανώς, όχι βιντεοπαιχνίδια, καθώς παίζονται κυρίως ατομικά. Ούτε η δημοφιλής Monopoly επειδή είναι ανταγωνιστική και βασίζεται στο φόβο. Και ούτε τα παιχνίδια που κερδίζονται από τύχη, για παράδειγμα να παίρνεις τις κάρτες με την υψηλότερη βαθμολογία. Μιλάμε για EnterTraining τύπου παιχνίδια.

Το EnterTraining είναι μια ιδέα που συνδυάζει την εκπαίδευση και τη διασκέδαση (σε περίπτωση που κάποιος χρειαζόταν επεξήγηση). Εφαρμόζει τις ίδιες αρχές όπως σε κάθε εταιρεία: οι πόροι χρησιμοποιούνται για να πετύχετε συγκεκριμένους στόχους και μετά να ανταμειφθείτε. Οι πόροι είναι η γνώση και οι δεξιότητες, οι στόχοι είναι οι δοκιμασίες και η επιβράβευση είναι το κίνητρο.

Υπάρχουν διάφορα είδη εκπαίδευσης που βασίζεται στο παιχνίδι, όπως για παράδειγμα, επιτραπέζια παιχνίδια (όπως το FreshBiz, Trade Winds), μουσικές εμπειρίες (Orchestrate, Crescendo), διαδραστικές προσομοιώσεις επιχειρήσεων (The Infinite Loop, Peak Performance) κι άλλα πολλά. Αυτό που έχουν κοινό όλα αυτά τα παιχνίδια είναι ότι περιέχουν ζωντανή επικοινωνία, ανταγωνιστικές δραστηριότητες, συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων και δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά και μαθησιακή εμπειρία.

Και το πιο σημαντικό: όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Ακόμη και η ομάδα που βγαίνει τελευταία. Επειδή το χρυσό δεν είναι ο στόχος εδώ.

playing games teaches team work

Τα πλεονεκτήματα του να παίζετε παιχνίδια

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ειδικά αν είστε ακόμη σκεπτικοί με αυτή την ιδέα, αλλά έχει αποδειχθεί: το να παίζετε τέτοιου είδους παιχνίδια με την ομάδα σας έχει διαρκή θετική επίδραση για όλη την εταιρεία, παρόλο που μια συνεδρία διαρκεί μόνο 2-3 ώρες. Να μερικά από τα κύρια πλεονεκτήματα της εφαρμογής της ιδέας του EnterTraining:

  1. Κάθε παιχνίδι έχει ένα μοναδικό θέμα, αλλά κι έναν διαφορετικό σκοπό — ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας, η εκπαίδευση γίνεται σε συγκεκριμένες δεξιότητες: στρατηγική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, εξυπηρέτηση πελατών, διαχείριση χρόνου, δικτύωση, κοινωνική δικτύωση. Βασικά, σε όλα.
  2. Είναι μια εμπειρία ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που ενώνει όλη την ομάδα. Καταργεί τη νοοτροπία των σιλό (μια νοοτροπία, όπου συγκεκριμένα τμήματα της εταιρείας δε μοιράζονται πληροφορίες με άλλα άτομα στην ίδια εταιρεία). Το παιχνιδιάρικο και ανεπίσημο περιβάλλον βοηθάει τους πάντες να χαλαρώσουν και να επικοινωνήσουν ανοιχτά.
  3. Οι δοκιμασίες είναι σύνθετες και απαιτούν διάφορες δεξιότητες — είναι ένας υπέροχος τρόπος να φανερώσετε τις ικανότητες του καθένα και να μάθετε πώς να τις συνδυάσετε. Επίσης, βοηθάει να κατανοήσετε το δικό σας εργασιακό στυλ αλλά και των υπόλοιπων.
  4. βελτιώνει την επικοινωνία καθώς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της ομαδικής επιτυχίας
  5. Ενισχύει τη συμμετοχή των υπαλλήλων, εμπνέει και παρέχει κίνητρο στην ομάδα να συνεχίσει να δουλεύει έχοντας κοινούς στόχους.

Υπάρχουν πολλά ακόμη οφέλη τέτοιων δραστηριοτήτων που βασίζονται στο παιχνίδι, αλλά το πιο σημαντικό είναι — όλες οι γνώσεις που αποκτώνται κατά τη διάρκεια των συνεδριών, πραγματικά σας αλλάζουν τη ζωή. Ή τουλάχιστον, αλλάζουν την προσέγγιση σας στη ζωή.

Επομένως, αν αγωνίζεστε ακόμη να δημιουργήσετε καινούριες συνήθειες και να αποκτήσετε καινούριες δεξιότητες, ατομικά ή σαν ομάδα, να έχετε υπόψη σας ότι υπάρχουν τρόποι να ενεργοποιήσετε το μυαλό σας.

Darius Lomsargis

Ιδρυτής των UPAS Events & Catalyst Baltics

Διοργανωτής των EnterTraining προγραμμάτων, μέντορας, επιχειρηματίας, αντιπρόσωπος του διεθνούς δικτύου ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος Catalyst Global στις Βαλτικές Χώρες, συνιδιοκτήτης του πρακτορείου ŪPAS Events.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα