team building in russia

Ανάπτυξη Ομαδικού Πνεύματος στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε στις 7 Ιαν 2019 από Maria Varlamova

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με ένα εξέχων MICE έντυπο στη Ρωσία, η Maria Varlamova συζητάει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τη διαχείριση των εκδηλώσεων και τις αλλαγές στις συμπεριφορές για την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος στη Ρωσία. Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από αυτή την καίρια συνέντευξη.

"Το καθοριστικό σημείο αλλαγής στην ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος στη Ρωσία ήταν όταν η Catalyst Global, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος στον κόσμο, καθιέρωσε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο εδώ," είπε η Maria Varlamova. “Δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Catalyst Russia, η άποψη για το τι είναι η αποτελεσματική ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος έχει αλλάξει σημαντικά.”

Ποια ήταν η κύρια διαδικασία από την οποία περάσατε πριν ξεκινήσει η Catalyst Russia?

“Για να μπούμε στο δίκτυο, η επιχείρηση μας αξιολογήθηκε με βάση διάφορα κριτήρια μεταξύ των οποίων ήταν το μερίδιο στην αγορά, η ικανοποίηση των πελατών, το ποσοστό επαναλαμβανόμενων κρατήσεων κλπ. Αυτό έγινε επειδή η Catalyst είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο με υψηλά πρότυπα. Υπάρχουν τόσες πολλές εταιρείες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος που φαινομενικά είναι "φθηνές" αλλά δεν αξίζουν τα χρήματα τους. Η Catalyst περνάει από μια διαδικασία που εξασφαλίζει ότι οι εταιρείες στο δίκτυο της θα διατηρήσουν τα πρότυπα της.

Φέτος, η Catalyst Global κλείνει 30 χρόνια. Το δίκτυο της Catalyst Global αποτελείται τώρα από 45 εταιρείες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, και όλες μοιράζονται τον ίδιο βασικό στόχο – να είναι η καλύτερη αντιπροσωπεία ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος στη χώρα τους. Το μοτίβο και η ατάκα του δικτύου της Catalyst Global είναι: Τελειότητα στην Ανάπτυξη Ομαδικού Πνεύματος. Οι εταιρείες στο δίκτυο παρέχουν υπηρεσίες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος σε λογικές τιμές αλλά κυρίως διατηρούν τα υψηλά πρότυπα του προϊόντος και των υπηρεσιών του δικτύου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα KPIs μας είναι αποδεκτά στο δίκτυο της Catalyst.

Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων σας;_x005F

Η βασική αρχή της Catalyst είναι η αποτελεσματική ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος που βασίζεται στο αποτέλεσμα. Μέσω της σύνδεσης μας με το δίκτυο της Catalyst Global, έχουμε μοναδικές γνώσεις που μας επιτρέπουν να δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα, μοναδικά στη χώρα μας.

Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες μπορεί να βρεθούν σε μια ομάδα να βάφουν έναν καμβά ή να κατασκευάζουν ένα αγωνιστικό αμάξι από χαρτόνι, με το οποίο θα αγωνιστούν απέναντι σε άλλες ομάδες, ή ίσως να μάθουν να παίζουν σαν μια ορχήστρα σε λιγότερο από 2 ώρες. Βρίσκουν τον εαυτό τους να κάνουν κάτι καινούριο, φρέσκο και δημιουργικό έξω από την καθημερινότητα τους συχνά σε συνεργασία με μια ομάδα ατόμων με την οποία δεν έχουν συνεργαστεί ξανά. Επιπλέον, το απτό αποτέλεσμα αυτής της ομαδικής διαδικασίας – μια μοναδικά σχεδιασμένη Big Picture ή ένα Αγωνιστικό Αμάξι F1 που μπορεί να παραμείνει στο γραφείο ως υπενθύμιση στην ομάδα για τα όσα έμαθαν ακόμη και όταν περάσει πολύς χρόνος από την εκδήλωση.

Και υπάρχουν ενδογενείς διαφορές σε αυτά που παρέχουμε. Πολλές εταιρείες έχουν αντιγράψει το IP των προϊόντων της Catalyst. Για την ακρίβεια, προσπάθησαν να το κάνουν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τους λείπει η λεπτομέρεια εκείνη που κάνει το πρόγραμμα τέλειο και δίνει μοναδικά αποτελέσματα που διαρκούν.

Είναι πιθανό να πετύχετε πιο συγκεκριμένους στόχους από αυτό που αποκαλείται "ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος";

Κάθε ένα από τα 170 προγράμματα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος της Catalyst Global έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα είτε πρόκειται για μια απλή διασκεδαστική κοινή εμπειρία, την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, την αποτελεσματική επικοινωνία, την ομαδική δουλειά, την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της εταιρείας ή τις πιο βαθιές επιχειρηματικές γνώσεις από ένα διαδραστικό επιχειρηματικό παιχνίδι. Και πέρα από αυτό, μία από τις βασικές μας υπηρεσίες είναι η ενσωμάτωση των προγραμμάτων στις ανάγκες των πελατών. Συγκεκριμένα, μεταξύ των προτάσεων μας είναι εκείνες που στοχεύουν στην ανάπτυξη των ηγετικών και ομαδικών ικανοτήτων, στην αύξηση των πωλήσεων και της αναγνωρισιμότητας της εταιρείας μεταξύ του προσωπικού. Η ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας είναι επίσης σχετική όταν μία εταιρεία λανσάρει ένα καινούριο προϊόν στην αγορά. Δίνουμε στις επιχειρήσεις την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις ομάδες τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο για μια συγκεκριμένη ανάγκη.

team building in russia

Ποιοι σχεδιάζουν και αναπτύσσουν τα προγράμματα;

Τα προϊόντα σχεδιάζονται και αναπτύσσονται για την αγορά από την Catalyst Global και έχουμε προσαρμόσει 32 από τα 174 προϊόντα της ειδικά για να ταιριάζουν στις πολιτιστικές διαφοροποιήσεις στη Ρωσία. Η Catalyst Global έχει κεντρικά γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ινδονησία και τη Νέα Ζηλανδία όπου η δημιουργία του αρχικού προϊόντος γίνεται μέσω μιας εκτενούς διαδικασίας έρευνας και ανάπτυξης. Η διαδικασία ξεκινάει ακούγοντας τα σχόλια από τις 45 εταιρείες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος στο δίκτυο της Catalyst για να κατανοήσουμε που υπάρχουν ανάγκες. Μετά την αρχική ανάπτυξη, τα προϊόντα περνάνε στο δεύτερο στάδιο όπου ελέγχονται από το δίκτυο.

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που έχουμε στη Ρωσία έχουν ελεγχθεί και τροποποιηθεί σε περισσότερα από 15 χρόνια σε ένα περίπλοκο επίπεδο για να αναπτύξουμε αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα. Οι γνώσεις μας προέρχονται από τα εγχειρίδια προϊόντων που μας παρέχονται ως κομμάτι της συμφωνίας της άδειας μας. Αυτά θέτουν κατανοητές λεπτομέρειες από το πώς να στήσουμε τον χώρο, πώς να τον προετοιμάσουμε, πώς να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό για την εκδήλωση, ένα προτεινόμενο κείμενο για τον παρουσιαστή και πολλά ακόμη. Εξάλλου, το 90% της επιτυχίας της ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος βασίζεται στην προσεκτική προετοιμασία. Αυτά τα λεπτομερή εγχειρίδια, οι εκπαιδευτικές συναντήσεις και η 24ωρη υποστήριξη της Catalyst Global επιτρέπει στα μέλη του δικτύου να εξασφαλίσουν ότι τα προγράμματα παραδίδονται διατηρώντας τα υψηλά πρότυπα και το μοτίβο της Catalyst Global για Τελειότητα στην Ανάπτυξη Ομαδικού Πνεύματος.

Είναι δυνατόν να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος μέσα σε μία εβδομάδα;_x005F

Λοιπόν, δεν είναι ο ιδανικός χρόνος αλλά σίγουρα μπορούμε. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να κατανοήσουμε τους στόχους του πελάτη, να βρούμε το κατάλληλο προϊόν για αυτόν και μετά να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες του. Έχουμε τις βάσεις για να το κάνουμε αυτό – διαθέτουμε εκπαιδευμένο προσωπικό και εξωτερικούς συνεργάτες καθώς και όλα τα απαραίτητα σκηνικά αντικείμενα. Για να είμαστε ειλικρινείς, αν πρόκειται να αναπτύξουμε ένα μοναδικό πρόγραμμα από την αρχή χωρίς να υπάρχουν οι βάσεις, θα ήταν, για να το θέσουμε ήπια, μια μετριότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν μερικές εταιρείες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος και διοργανωτές εκδηλώσεων που όντως προσπαθούν να το κάνουν αυτό.

team building in russia

Λαμβάνετε υπόψη τις ατομικές ανάγκες του πελάτη στην προσαρμογή των προγραμμάτων;_x005F

Το πακέτο μας περιλαμβάνει τον σχεδιασμό τροποποιήσεων για να ταιριάζουν στις απαιτήσεις του πελάτη. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως είναι τα χρώματα της επιχείρησης, το λογότυπο, αντιπροσωπευτικά στοιχεία για κουίζ σχετικά με το πόσο γνωρίζουν την εταιρεία και άλλα παρόμοια. Φυσικά, το ξεπερνάμε αυτό και πηγαίνουμε στη γενικότερη εικόνα – τα στοιχεία που θα κάνουν το πρόγραμμα να ταιριάξει απόλυτα στο ήθος της εταιρείας, τη συνολική στρατηγική ανθρώπινων πόρων και στους συγκεκριμένους στόχους τη δεδομένη περίοδο.

Σε ένα καλά προσαρμοσμένο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει ενστικτωδώς να κατανοήσουν τις βασικές γνώσεις. Αυτές οι γνώσεις μπορούν να εκμαιευτούν και να δουλευτούν περισσότερο μέσω μιας περιεκτικής αναφοράς στο τέλος της συνεδρίας.

Ποιες είναι οι βασικές σας αρχές όταν συνεργάζεστε με πρακτορεία εκδηλώσεων;

Περίπου το 70% των πελατών μας είναι πρακτορεία εκδηλώσεων και εταιρείες MICE. Στόχος μας είναι να είμαστε οι τέλειοι εξωτερικοί συνεργάτες. Έχοντας στο ιστορικό μου συνεργασίες με πρακτορεία εκδηλώσεων, αυτό είναι κάτι που έχω ονειρευτεί και κατανοώ απόλυτα, τον τέλειο εξωτερικό συνεργάτη.

Βασικές αρχές, όπως να ανταποκρίνεσαι έχοντας μια ποικιλία επιλογών που μπορούν να προσαρμοστούν (κατά κύριο λόγο δωρεάν) και η ικανότητα να επικοινωνείς ξεκάθαρα τις γενικές γραμμές του προγράμματος. Προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη λύση ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος στα πρακτορεία εκδηλώσεων.

Συνήθως δε μπαίνουμε σε λεπτομέρειες που αποτελούν ευθύνη του πρακτορείου. Φυσικά, σε απρόσμενες περιστάσεις, μετά από αίτημα πάντα βοηθάμε όπου μπορούμε. Οι υψηλού επιπέδου επικοινωνιακές μας ικανότητες μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με τον τελικό πελάτη ώστε να υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου διαφοροποίηση μεταξύ μας ως παροχέα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος και του πρακτορείου με το οποίο συνεργαζόμαστε. Τα πρακτορεία επιβεβαιώνουν ότι δε ντρέπονται που έχουν εμάς ως αντιπροσώπους τους.

Τι είναι σημαντικό για εσάς στην επιλογή του προσωπικού;

Στη βιομηχανία μας είναι πραγματικά το πάθος και ο επαγγελματισμός. Ναι, η ευθύνη, η φιλική προδιάθεση και το πάθος για αυτό που κάνουμε. Είμαστε σαν οικογένεια. Αν υπάρχει κάποια επείγουσα δουλειά, δε φεύγουμε από το γραφείο. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα βρισκόμαστε εδώ για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις των πελατών και να δώσουμε συμβουλές. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και το καινούριο προσωπικό πρέπει να ταιριάζει σε αυτό το ήθος.

team building in russia

Πώς καταφέρνετε να καθιερώνετε καλές τιμές χωρίς να χάνετε από την ποιότητα;

Ναι, παρά το γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε αυθεντικά προϊόντα που έχουν ελεγχθεί, μπορούμε να τα προσφέρουμε σε λογικές τιμές. Αυτό συμβαίνει επειδή δε ξοδεύουμε χρόνο στην ανάπτυξη των προϊόντων μας, μόνο στην προσαρμογή τους.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερούς και επαναλαμβανόμενους πελάτες και οι τιμές μας αντιπροσωπεύουν και αυτό. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με εταιρείες για καιρό για να βλέπουμε τις αλλαγές μέσα από αυτά που κάνουμε. Δεν στοχεύουμε να συγκεντρώσουμε τα περισσότερα χρήματα από έναν πελάτη από μια μόνο εκδήλωση και να μην τους ξαναδούμε. Ξέρουμε ότι εάν παρέχουμε τέλειες υπηρεσίες και πραγματική αξία των χρημάτων (μπορεί να μην είμαστε πάντα οι πιο φθηνοί αλλά είμαστε οι καλύτεροι), οι πελάτες μας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας και επιπλέον θα μιλάνε για αυτή την εμπειρία τους. Αυτό είναι ανεκτίμητο. Το ποσοστό των σταθερών πελατών μας είναι πάνω από 70%. Όσο αφορά τις εταιρείες MICE και τα πρακτορεία εκδηλώσεων το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο. Αυτά είναι υψηλά νούμερα αν αναλογιστούμε ότι στην αγορά της Ρωσίας ο μέσος όρος είναι μόνο 30%.

Τι λύσεις προσφέρετε στις εταιρείες MICE;

Είμαστε για αυτούς ο ιδανικός εξωτερικός συνεργάτης για ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος. Μπορούμε να διοργανώσουμε δραστηριότητες στα Αγγλικά χωρίς να αλλάζει η τιμή. Καθώς τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στο Λονδίνο, έχουμε τα υλικά και τα έντυπα στα Αγγλικά. Δουλεύουμε σε όλη τη Ρωσία. Τον τελευταίο χρόνο ταξιδέψαμε σε περισσότερες από 20 πόλεις. Έξω από τα αστικά κέντρα είναι αρκετά δύσκολο να βρεις συνεργάτες που διαθέτουν την τεχνολογία και τις γνώσεις στον τομέα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος. Εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτή την ανάγκη.

Catalyst Russia - μέρος μιας ισχυρής διεθνούς εταιρείες, της οποίας το όνομα - αποτελεί εγγύηση ποιότητας. Και μας δίνει πολλά πλεονεκτήματα. Όταν οι ξένοι πελάτες ζητάνε μια προσφορά για την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος στη Ρωσία, το γεγονός ότι η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος θα είναι ένα εξουσιοδοτημένο πρόγραμμα της Catalyst που διανέμεται από έναν εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Catalyst, συχνά συνεισφέρει στο κλείσιμο της παραγγελίας.

Catalyst Russia – ο καταλύτης για την αλλαγή στον οργανισμό σας!

Maria Varlamova

CEO - Fabrika Sobitiy, Event Factory

Ιδρυτής της Event Factory, μια απόφοιτος θεατρικών παραγωγών που έχει εργαστεί για τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά φεστιβάλ στη Ρωσία.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα