Δεξιότητες για να γίνετε καλύτερος ηγέτης

Δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβ 2020 από Esther Daniel

Ηγεσία είναι η ικανότητα να καθοδηγείς μια ομάδα ανθρώπων ή έναν οργανισμό. Δίνει κίνητρο και εξοπλίζει τους ανθρώπους να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους για να πετύχουν έναν στόχο.

"Οι καλοί ηγέτες μιας επιχείρησης δημιουργούν ένα όραμα, εκφράζουν το όραμα, κατέχουν με πάθος το όραμα, και προσπαθούν ασταμάτητα να το ολοκληρώσουν." - Jack Welch

Οι ηγέτες βλέπουν "την μεγάλη εικόνα". Το όραμα βοηθάει έναν ηγέτη να συγκεντρωθεί και να διατηρήσει την προσοχή του σε αυτό που είναι κρίσιμο και απαραίτητο για να πετύχει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι ηγέτες είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι στην σκέψη τους, βλέποντας όλες τις πλευρές και έχοντας την ικανότητα να επινοήσουν μοναδικές ιδέες. Αυτό το κάνουν παίρνοντας χρόνο να σκεφτούν σε βάθος. Αποφεύγοντας τις προκαταλήψεις και προσεγγίζοντας ένα πρόβλημα με περιέργεια και με παιδική αθωότητα. Παίρνουν χρόνο να αναπτύξουν μια στρατηγική για να αναγνωρίσουν και να διασπάσουν τα δομικά σιλό. Δεν είναι, ωστόσο, άκαμπτοι στην σκέψη τους και παραμένουν ευέλικτοι και ανοιχτοί στις αλλαγές αν διαφοροποιηθούν οι καταστάσεις. Εκτιμούν τη γνώμη των βασικών ενδιαφερόμενων και ακούνε τις συμβουλές τους. Στο τέλος, ωστόσο, κάνουν τις επιλογές τους αντικειμενικά και αμερόληπτα.

Μόλις καταλήξουν σε μια στρατηγική και σε ένα δρόμο για να διεξάγουν το όραμα τους, ένας ηγέτης το εφαρμόζει με πεποίθηση. Οι ηγέτες έχουν το κουράγιο να ξεχωρίσουν και να υποστηρίξουν τις αποφάσεις τους. Μιλάνε για το όραμα με σαφήνεια καθορίζοντας τη λογική του και αναπτύσσοντας ένα αίσθημα κοινού σκοπού. Θέτουν στόχους και εξασφαλίζουν ότι οι ομάδες γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους. Όταν τα μέλη της ομάδας αντιλαμβάνονται ότι ο ηγέτης τους είναι σίγουρος για τις αποφάσεις και τους ισχυρισμούς του, είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν.

clear communication

"Η ποιότητα του ηγέτη αντικατοπτρίζεται στις προδιαγραφές που θέτει για τον εαυτό του." - Ray Kroc

Οι καλοί ηγέτες γνωρίζουν τον εαυτό τους. Παίρνουν το χρόνο να συνδεθούν με αυτό που είναι και με τα πιστεύω τους. Έχουν πάθος και δυναμικότητα. Σε περιόδους κρίσης, οι ηγέτες απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης και πρέπει να δρουν στη στιγμή βασισμένοι στο ένστικτό τους. Η κοινωνική τους επίγνωση και η επικοινωνία εξοπλίζουν τους καλούς ηγέτες να διαχειρίζονται και να επιλύουν συγκρούσεις. Στο τέλος, το σθένος τους και η θετική στάση γίνονται το παράδειγμα για την ομάδα τους.

"Η σημαντικότερη ικανότητα της ηγεσίας είναι η ακεραιότητα." - Dwight D. Eisenhower

Για να εμπνεύσουν και να επηρεάσουν τους άλλους να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, οι ηγέτες πρέπει να έχουν αδιαμφισβήτητη ακεραιότητα. Ένας ηγέτης πρέπει να είναι ειλικρινής, να φαίνεται ότι τηρεί τις βασικές του αξίες. Οι ηγέτες είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

Οι καλοί ηγέτες κατανοούν την αξία του να γνωρίζουν την ομάδα τους. Γνωρίζουν κάθε άτομο στην ομάδα τους, κατανοώντας τις αδυναμίες και τα δυνατά τους σημεία. Ακούνε και αναπτύσσουν δεξιότητες για να επικοινωνούν αποτελεσματικά με κάθε άτομο, οδηγώντας τους στο καλύτερο αποτέλεσμα. Η προσοχή τους στο παρόν τους επιτρέπει να δρουν με συμπόνοια, ευγένεια και κατανόηση.

Οι ηγέτες δημιουργούν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης όπου οι άνθρωποι γνωρίζουν τι αναμένεται από αυτούς, μπορούν να παίξουν με τα δυνατά τους σημεία και αναγνωρίζονται για τις προσπάθειές τους. Μέσω της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μπορούν να ενθαρρύνουν την έξυπνη ανάληψη ρίσκου.

leading the way

Δραστηριότητες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος για ηγετικές ικανότητες

Οι καλοί ηγέτες δημιουργούν ευκαιρίες για να γνωρίσουν την ομάδα τους έξω από το τυπικό εργασιακό περιβάλλον. Έτσι και οι ηγέτες απόμακρων ομάδων, όπου είναι δυνατόν, δημιουργούν ευκαιρίες για να συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο με τις ομάδες τους.

Οι δραστηριότητες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος είναι ο ιδανικός τρόπος για έναν ηγέτη για να γνωρίσει την ομάδα του. Δοκιμάστε, το Quickfire, το οποίο επιτρέπει κάθε μέλος της ομάδας να παίζει με τα δυνατά του σημεία. Εναλλακτικά, διασκεδαστικά παιχνίδια επίλυσης προβλημάτων, όπως το Beat the Box, ή το παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, The Infinite Loop, φέρνουν τη δυναμική της ομάδας στο προσκήνιο επιτρέποντας στις ομάδες να φτάνουν στο στόχο τους!

Για εκείνους που ψάχνουν να αναπτύξουν τις ηγετικές ικανότητες των ανθρώπων τους, η παιχνιδοποίηση αποδεικνύεται ότι επιτρέπει στους συμμετέχοντες να βιώνουν τη μάθηση σε λιγότερο χρόνο και με μακροχρόνια αποτελέσματα. Μια τέτοια δραστηριότητα είναι το Peak Performance στο οποίο οι συμμετέχοντες πρέπει να μάθουν να δουλεύουν σαν μια ομάδα για να ολοκληρώσουν μια αποστολή στην κορυφή του βουνού Έβερεστ.

Εξερευνήστε τις διαθέσιμες δραστηριότητες ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος εδώ ή επικοινωνήστε με τη φιλική μας ομάδα που θα χαρεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε την κατάλληλη εκδήλωση για το προσωπικό σας.

Esther Daniel

Head of Partner Engagement Strategy στη Catalyst Global

Εξασφαλίζει την οργανωτική αποδοτικότητα μέσω στρατηγικών δέσμευσης των συνεργατών του δικτύου.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα