mindfulness meditainment

Διώξτε το άγχος & ανανεωθείτε με Mindfulness

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουν 2019 από Esther Daniel

Κάθεστε άνετα; Τώρα... κλείστε τα μάτια σας. Να προσέχετε τις αναπνοές σας. Παρατηρήστε πώς ο αέρας εισέρχεται και εξέρχεται από το σώμα σας. Καθώς εισπνέετε... και εκπνέετε…. Επικεντρώνεστε στην αναπνοή σας ή το μυαλό σας ταξιδεύει κάπου αλλού;


Στον γρήγορα κινούμενο κόσμο μας, όπου η τεχνολογία μας "πυροβολεί" κυριολεκτικά με διάφορα πράγματα κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε. Κάθομαι να γράψω, αλλά σύντομα αντιλαμβάνομαι ότι το μυαλό μου περιπλανιέται, και θυμάται κάτι που μου είπε κάποιος χθες, ή κάτι που έκανα και μετάνιωσα, και τώρα αγχώνομαι επειδή δεν γράφω. Το άγχος και το στρες βρίσκονται στα ύψη, κάτι πρέπει να φύγει.

Τι είναι το Mindfulness;

Το Mindfulness επικτεντρώνει την προσοχή σας στο τώρα. Είναι μια δεξιότητα, και με τακτική εξάσκηση, θα καταφέρετε να έχετε μια χαλαρή, μη επικριτική επίγνωση των σκέψεων και συναισθημάτων σας. Θα συνειδητοποιήσετε ότι είναι απλά σκέψεις και δεν σας ελέγχουν.

Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα προγράμματα που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα έχουν θετικά και ισχυρά αποτελέσματα απέναντι στα συμπτώματα του στρες, του άγχους και του ακανόνιστου ωραρίου ύπνου, και μια βελτίωση στη γενική ψυχολογική ευεξία. Και τώρα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως τα fMRI και EEG, υπάρχουν αμέτρητες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τα νευρολογικά οφέλη του Mindfulness.

mindfulness meditation

Άγχος-Χαλαρώστε Επαναξιολογήστε

Όλοι μας βιώνουμε το άγχος κάποια στιγμή στη ζωή μας. Συχνά οι μηχανισμοί ελέγχου, τους οποίους θέτουμε σε λειτουργία αυτόματα όταν αγχωνόμαστε, δε βοηθάνε ιδιαίτερα. Είναι περισσότερο κατάλληλοι για τις προϊστορικές στιγμές όπου η πάλη ή η φυγή ήταν οι μοναδικές επιλογές που χρειαζόμασταν όταν ερχόμασταν αντιμέτωποι με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ απειλές. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τίγρεις με κοφτερά δόντια στις μέρες μας, και οι περισσότερες από τις "απειλές" στις οποίες αντιδρούμε γίνονται ΑΙΣΘΗΤΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι σώμα μας και το μυαλό μας αντιμετωπίζουν τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ & ΑΙΣΘΗΤΕΣ απειλές με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, και το επακόλουθο άγχος μπορεί επίσης να είναι ένας βασικός υποκινητής πολλών σωματικών παθήσεων που προκαλούν πόνο κι επομένως επιπλέον αύξηση του στρες.

Η αντίληψη μιας κατάστασης μπορεί να πυροδοτήσει ή να επιδεινώσει το άγχος. Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να σκέφτεται το ίδιο και το ίδιο πράγμα; Η βαθιά σκέψη μπορεί να επιφέρει άγχος και αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης. Όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σκέψεις μας είναι σωστές, το Mindfulness μπορεί να μας βοηθήσει να επαναξιολογήσουμε την εκτίμηση του εξωτερικού κόσμου. Αυτή η διαδικασία ορίζεται ως νοητική επαναξιολόγηση. Λέγεται ότι όταν εξασκούμαστε στο Mindfulness, επικεντρωνόμαστε στο παρόν, επιτρέποντας μας να ελέγξουμε τις σκέψεις καθώς αυτές δημιουργούνται με έναν μη-αξιολογητικό τρόπο.

Αυτό είναι υπέροχο, αλλά εάν είμαστε ειλικρινείς, σε μια κρίσιμη στιγμή η εξάσκηση του διαλογισμού είναι, πολύ συχνά, το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να κάνουμε. Εδώ μπορεί να βοηθήσει ο καθοδηγούμενος διαλογισμός. Έχοντας τη δυνατότητα να κατεβάσετε την εφαρμογή στο κινητό σας, κλείστε τα μάτια και ακολουθείστε τον οδηγό καθώς σας βοηθάει στην διαδικασία προσφέροντας άμεση ανακούφιση.

Και τα ψυχολογικά αποτελέσματα αποδεικνύονται από την επιστήμη! Η χαλάρωση μειώνει τη δραστηριότητα του επινεφριδικού αδένα, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την πίεση του αίματος. Πολύ πιο αποτελεσματικό από ένα ρόφημα με κουρκουμά!

sleeping at the wheel

Κάντε διαλογισμό στον ύπνο και επαναφορτώστε

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την σωματική ευεξία και την πνευματική υγεία. Επηρεάζει την όρεξή μας, την αναπνοή, την πίεση του αίματος, την υγεία της καρδιάς, το ανοσοποιητικό σύστημα, τις ορμόνες του άγχους και πολλά ακόμη. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με πνευματικά προβλήματα υγείας, όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη.

Μας υπενθυμίζουν διαρκώς ότι πρέπει να έχουμε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου. Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προβλήματα ύπνου βρίσκεται σε έξαρση.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι αυτό έχει άμεση συσχέτιση με την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Η χρήση της τεχνολογίας κοντά στην ώρα του ύπνου είναι πολύ συνηθισμένη. Η χρήση διαδραστικών συσκευών τεχνολογίας, όπως είναι τα smartphones, οι υπολογιστές και οι κονσόλες παιχνιδιών, μπορούν να προκαλέσουν υπερδιέγερση και να εμποδίσουν τη φυσική απόσυρση του νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα τις διαταραχές στον ύπνο.

Στο τέλος της ημέρας, η απελευθέρωση του μυαλού από τους περισπασμούς της ημέρας μέσω καθοδηγούμενου διαλογισμού θα βοηθήσει στην ομαλή και φυσική πρόσβαση στον ύπνο.

mindfulness meditation guided

Μια ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που ζήτησε ο γιατρός, αλλά με το Mindfulness, όπου αναφέρεται να παράγει θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογική ευεξία που επεκτείνεται πέρα από τον πραγματικό διαλογισμό, είναι ώρα να κάνω ένα διάλειμμα, να ανανεωθώ και να επαναφορτώσω τις μπαταρίες μου!

Esther Daniel

Head of Partner Engagement Strategy στη Catalyst Global

Εξασφαλίζει την οργανωτική αποδοτικότητα μέσω στρατηγικών δέσμευσης των συνεργατών του δικτύου.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα