Σπάζοντας τους φραγμούς με το Chain Reaction

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιαν 2019 από Alexandra Pett

Η Ενημέρωση

Μας ζητήθηκε να σχεδιάσουμε και να παραδώσουμε μια άσκηση ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος για ένα άκρως αφοσιωμένο, έξυπνο γκρουπ των 30 ατόμων. Αν και ήταν από τον ίδιο οργανισμό, εργάζονταν σε δύο τοποθεσίες από αντίθετες πλευρές του κόσμου. Αυτός ο γεωγραφικός διαχωρισμός σήμαινε ότι η ομάδα αντιμετώπιζε επικοινωνιακούς, γλωσσικούς και πολιτιστικούς φραγμούς. Θα συναντιόνταν σε μία τοποθεσία για να ολοκληρώσουν μια απαιτητική εβδομάδα εκπαίδευσης που θα την ακολουθούσε μια άσκηση για την ανάπτυξη της ομάδας. Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του γκρουπ και τα επιθυμητά αποτελέσματα επιλέχθηκε το Chain Reaction Table Top ως η δραστηριότητα ανάπτυξης ομαδικού πνεύματος για την εκδήλωσή τους.

chain reaction table top

Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Οι συμμετέχοντες μπαίνοντας στην αίθουσα φαίνονταν σκεπτικοί, κουρασμένοι και χωρίς όρεξη να συμμετέχουν. Μια αίθουσα μεμονωμένων παικτών. Φαίνονταν αβέβαιοι για τον λόγο για τον οποίο έπρεπε να συμμετέχουν. Αυτού του είδους η αντίδραση είναι πολύ κοινή στην επιχείρησή μας. Ξέρουμε τι να περιμένουμε. Ξέρουμε πώς να το αντιστρέψουμε. Πρέπει να πιάσουμε δουλειά.

Παρουσιάστηκε σε κάθε ομάδα ένα επιτραπέζιο, ένα σετ από κάρτες με διάφορες ιδέες κι ένα κουτί με διάφορα υλικά. Η δοκιμασία ήταν να συνεργαστούν για να αποδείξουν ότι το κούνημα των φτερών μιας πεταλούδας στη μια πλευρά του δωματίου μπορεί να δημιουργήσει έναν ανεμοστρόβιλο στην απέναντι πλευρά….

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες που ξεκίνησαν συζητώντας τα σχέδια επάνω στις κάρτες και ανταλλάσσοντας απόψεις για τις ιδέες τους. Έπειτα, εργάστηκαν για να εφαρμόσουν τη δεξιότητα, τη δημιουργικότητα και την ακρίβεια στον σχεδιασμό, να κατασκευάσουν και να ελέγξουν έναν αριθμό απλών μηχανών. Μετά κάθε ομάδα ένωσε τις απλές μηχανές μεταξύ τους ελέγχοντας ότι συνδέονται σωστά μεταξύ τους. Μετά ένωσαν τα μηχανήματά τους με αυτά των ομάδων δίπλα τους και έλεγξαν πάλι. Η αποτελεσματική επικοινωνία ήταν το βασικό συστατικό για να επιβεβαιώσουν ότι όλα λειτουργούσαν σύμφωνα με το σχέδιο. Οι ομάδες συνειδητοποίησαν ότι εάν συνεργάζονταν στις ιδέες και την τεχνογνωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο συνολικό μηχάνημα.

Και το αποτέλεσμα;

Καθώς περνούσε ο χρόνος, είδαμε τους φραγμούς να ξεπερνιούνται, και τα χαμόγελα και η ενέργεια να εμφανίζονται. Οι ομάδες συμμετείχαν ενεργά και επικοινωνούσαν πολύ καλά μεταξύ τους. Μέσα σε δύο ώρες, συνεργάζονταν ως μία ομάδα. Είχαν συνεργαστεί πολύ καλά και είχαν δημιουργήσει ένα πολύπλοκο μηχάνημα Chain Reaction, το οποίο δούλευε για πρώτη φορά. Οι ομάδες εντυπωσιάστηκαν με τη δημιουργία τους και τα σχόλια επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα που είχε το πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες στη δουλειά. Άλλη μια μαρτυρία για τη δύναμη της εμπειρικής μάθησης σε ένα χαλαρωτικό και διασκεδαστικό περιβάλλον.

Όλες οι Μελέτες Περιπτώσεων