Διαδίδοντας τη χαρά της προσφοράς

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοε 2016 από Esther Daniel

Με τις διακοπές να πλησιάζουν, η Catalyst Global γιορτάζει τη χρονιά και εργάζεται στο να εμβαθύνει τη σύνδεση μας ως κοινότητα. Στις 12 Δεκεμβρίου, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι είμαστε το μεγαλύτερο δίκτυο παρόχων ομαδικού πνεύματος με 42 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, θα ακολουθήσουμε την ανατολή του ηλίου σε όλη την υδρόγειο για να ολοκληρώσουμε το πρώτο 24ωρο συνεχόμενο εταιρικό κυνήγι θησαυρού με αντίκτυπο στην παγκόσμια καινοτομία επιχειρηματικής προσφοράς, B1G1.

Το να προσφέρεις δίνει δύναμη στο άτομο που προσφέρει αλλά και σε αυτόν που δέχεται την προσφορά. Όταν δίνουμε ένα δώρο σε κάποιον, το να τον βλέπουμε να το ανοίγει μας κάνει να αισθανόμαστε ζεστασιά και ικανοποίηση. Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι ωφελούνται συναισθηματικά και σωματικά μέσω της προσφοράς και του εθελοντισμού. Σωστά. Θέλετε να αυξήσετε τον αυτοσεβασμό σας, να χαμηλώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας ή τον ΔΜΣ; Δώστε κάτι.

“Τα προς το ζην τα κερδίζεις από αυτά που παίρνεις. Τη ζωή, όμως, την κερδίζεις από αυτά που δίνεις.” – Ουίνστον Τσόρτσιλ

Η προκοινωνική συμπεριφορά αναφέρεται στις "εθελοντικές πράξεις που έχουν σκοπό να βοηθήσουν ή να ωφελήσουν κάποιον άλλο". Τι μας δίνει κίνητρο για να έχουμε προκοινωνική συμπεριφορά; Πως μπορούμε να ενισχύσουμε αυτά τα συναισθήματα ώστε να θέλουμε να δίνουμε περισσότερα;

Η κοινωνική σχέση ωθεί σε γενναιόδωρη συμπεριφορά

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό International Journal of Happiness and Development, οι ερευνητές εξερεύνησαν πως η κοινωνική σχέση βοηθάει στη μετατροπή της γενναιόδωρης συμπεριφοράς σε θετικά συναισθήματα για αυτόν που προσφέρει. Μετά από μία σειρά τριών ερευνών, οι ερευνητές συμπέραναν ότι αν προσφέρεις σε έναν σκοπό, οδηγεί στο να έχεις μεγαλύτερα συναισθήματα χαράς όταν η προσφορά ευνοεί την κοινωνική σχέση.

Βγάζει νόημα. Το να προσφέρεις είναι μια πράξη συμμετοχής στον κόσμο και σχέσεων μεταξύ μας. Επομένως, αν προσφέρουμε σαν ομάδα και όχι μεμονωμένα κάνοντας μια ανώνυμη δωρεά μας κάνει να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι.

Αυτά είναι υπέροχα νέα για τους οργανισμούς που θέλουν να ενισχύσουν τη χαρά των υπαλλήλων τους. Η χρηματοδότηση αυτής της ιδέας συλλογικής προσφοράς μέσω ενός σταθερού, αυθεντικού προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι μια λύση όπου όλοι κερδίζουν και τα πλεονεκτήματα των οποίων ξεπερνάνε τη χαρά της προσφοράς.

Όταν οι υπάλληλοι συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα προσφοράς, υπάρχει συνήθως μια διαδικασία μάθησης και δέσμευσης ως ομάδα. Μια πρόσφατη έρευνα από το Consultancy of Corporate Citizenship αποκάλυψε ότι επιτρέποντας τους υπαλλήλους να συμμετέχουν στην προσφορά καινοτομιών θα μπορούσαν να έχουν αντίκρισμα στις επιχειρήσεις μειώνοντας τα έξοδα εκπαίδευσης και ανάπτυξης.

Μπορεί να έχετε ακουστά τους Κύκλους Προσφοράς. Είναι μια αναπτυσσόμενη τάση ανθρώπων που έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης και συγκεντρώνονται για να ενώσουν τις προσπάθειες τους στην προσφορά. Συχνά περιγράφονται ως μια διασταύρωση μεταξύ μιας λέσχης βιβλίου και μιας ομάδας επενδύσεων, οι κύκλοι προσφοράς έχουν άμεση σχέση με την ιδέα ότι η συνολική προσφορά ανταμείβει τους πάντες.

Οι καινοτόμες ιδέες είναι συχνά κάτω από τη μύτη σας

Στην Catalyst Global βασισμένη σε αυτή και σε άλλες έρευνες σχετικές με τη δύναμη της προσφοράς, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μια ομαδική δραστηριότητα που θα μεγιστοποιήσει τη χαρά της προσφοράς μέσω της συλλογικής προσφοράς. Όπως είναι κάθε καινοτόμα ιδέα, η απάντηση ήταν πραγματικά απλή!

Τον Δεκέμβριο του 2015, το δίκτυο της Catalyst Global έγινε μέλος της Buy1GIVE1 (B1G1) εφ'όρου ζωής. Η B1G1 είναι μια παγκόσμια επιχείρηση προσφοράς πρωτοβουλίας. Στο πρόγραμμα της B1G1, το 100% των δωρεών που έγιναν από τα μέλη της B1G1 περνάνε απευθείας σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (NGOs). Η B1G1 επικεντρώνεται στο αντίκτυπο της προσφοράς στη ζωή των ανθρώπων και όχι απλά στα ποσά που δωρίζονται.

Όπως τα περισσότερα καινοτόμα προγράμματα ομαδικότητας, η Catalyst Global έφερε τα ομαδικά κυνήγια θησαυρού στον κόσμο των επιχειρήσεων 25 χρόνια πριν. Εκείνα τα χρόνια ήταν τα παλιά χειροποίητα αντικείμενα - σκεφτείτε χάρτες, στυλό και σημειωματάρια. Τότε, το 2013 σε μια συνεργασία με την Bluehat Group, παρουσιάστηκε η εφαρμογή Go Team. Σύντομα έγινε το πρόγραμμα επιλογής για τους πελάτες της Catalyst σε όλο τον κόσμο και παραμένει ακόμη και σήμερα το κορυφαίο στην αγορά.

Γράφοντας αυτό το άρθρο τρέμω στη σκέψη ότι το Go Give μπορεί να αντιγραφτεί, αλλά σαν ηγέτης στην ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος με τα 30 χρόνια εμπειρίας σημαίνει ότι αυτό είναι κάτι που η Catalyst Global πρέπει να περιμένει. Σκεφτείτε τις εκδηλώσεις όπου υπάρχει το εταιρικό χτύπημα τυμπάνων, η μεγάλη εικόνα και το πακέτο με τα χαρτόνια για κατασκευές, και η λίστα συνεχίζεται – όλα αυτά είναι αυθεντικές ιδέες από την ομάδα της Catalyst Global R&D. Θα έπρεπε να προσφέρω περισσότερο (ή να συγχωρώ), όταν αντιγράφεται το Go Give – τα NGO projects θα επωφεληθούν!

“Η απομίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας….” Όσκαρ Ουάιλντ

Μέσω του συνδυασμού της B1G1 και της Go Team, δημιουργήθηκε το Go Give. Στο Go Give οι συμμετέχοντες προσπαθούν να κάνουν όσες περισσότερες δοκιμασίες μπορούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Αυτές περιλαμβάνουν δοκιμασίες με φωτογραφίες, ερωτήσεις, δοκιμασίες με βίντεο και πολλά ακόμη! Και το πιο συναρπαστικό είναι ότι κάθε δοκιμασία σχετίζεται με ένα B1G1 project ώστε οι ομάδες να μπορούν να επιλέξουν το project στο οποίο θα ήθελαν να προσφέρουν και μόλις τελειώσουν τη δοκιμασία έχουν αντίκτυπο σε ένα από τα πολλά απίστευτα B1G1 projects.

Το γιατί πίσω από το Go Team - Go Give

Το Go Team είναι ένα διασκεδαστικό και περιεκτικό εμπειρικό εργαλείο μάθησης. Έχει αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα που διαρκούν μια ζωή για τα άτομα ξεχωριστά αλλά και για τις ομάδες. Οι συμμετέχοντες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να αναπτύσσουν εμπάθεια ενώ δυναμώνουν τις δεξιότητες τους να δουλεύουν ως ομάδα. Το Go Team απαιτεί ότι οι συμμετέχοντες θα σταματήσουν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, θα αποφύγουν τους περισπασμούς και θα επικεντρωθούν στην ομαδική δραστηριότητα που έχουν μπροστά τους. Οι επιτυχημένες ομάδες παρατηρούν, ακούν, αναπτύσσουν όλοι μαζί στρατηγικές και τις επικοινωνούν αποδοτικά στην ομάδα - όλα αυτά είναι βασικά στοιχεία της δυναμικής μιας ομάδας. Λειτουργώντας σε γραφεία που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, με διαφορετικές γλώσσες και με μια σειρά κοινωνικοπολιτικών διαφορών, η Catalyst Global είναι μια παθιασμένη κοινότητα δεμένη μεταξύ τους πιστεύοντας στη δύναμη των αποτελεσματικών προγραμμάτων ομαδικότητας για να φέρουν την αλλαγή στη ζωή των ατόμων και των οργανισμών.

2 εβδομάδες μόνο μακριά και είμαστε ήδη σε εγρήγορση

Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι για το πρώτο παγκόσμιο Go Give. Ναι, θέλουμε να συμμετάσχουμε στη χαρά να παρακολουθούμε τους πελάτες μας να ζήσουν την εμπειρία κάθε μέρα, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Η σκέψη του πόσες πολλές ζωές μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά προσφέροντας όλοι μαζί είναι συναρπαστική.

Έτσι, όταν ξυπνήσετε στις 12 Δεκεμβρίου, θα ξέρετε ότι κάπου στον κόσμο οι άνθρωποι που σας έφεραν την ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος είναι κάπου εκεί έξω προσφέροντας χαρά και ζώντας την εμπειρία της προσφοράς.

Ακολουθήστε τη δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #GoGiveLikeUs

Έπειτα, σκεφτείτε πως η ομάδα σας μπορεί να βιώσει τη χαρά της προσφοράς. Go Give όλοι μαζί. Κάντε κράτηση ένα Go Give για την επόμενη εκδήλωση της εταιρείας σας.

Πηγές

Aknin, L.B., Dunn, E.W., Sandstrom, G.M. and Norton, M.I. (2013). Does social connection turn good deeds into good feelings? International Journal of Happiness and Development, 1(2), pp. 155-171. DOI: 10.1504/IJHD.2013.055643

Batson, Daniel C. “Altruism and Prosocial Behavior.”In The Handbook of Social Psychology, 4th ed., edited by Daniel T. Gilbert, Susan T. Fiske, and Gardner Lindzey. New York: Oxford University Press, 1998. ISBN: 0195213769.

Nancy E., Fabes R., “The Relations of Children’s dispositional Prosocial Behavior to Emotionality, Regulations and Social Functioning,”(1996), Dpt of Psychology, University of Nebraska, Lincoln.

Sadler D, Lloyd S., (2007), Neo-liberalising corporate social responsibility: A political economy of corporate citizenship, Department of Geography, University of Liverpool.

Esther Daniel

Head of Partner Engagement Strategy στη Catalyst Global

Εξασφαλίζει την οργανωτική αποδοτικότητα μέσω στρατηγικών δέσμευσης των συνεργατών του δικτύου.

Όλα τα Άρθρα

Προτεινόμενα Κείμενα